«در گرمخانه منطقه ویلمرزدورف برلین، بیش از ۲۰ مرد در فضای کوچکی در کنار یکدیگر زندگی میکنند. در اینجا تختهای خاکستریرنگ در فاصلههای نزدیک بههم قرار گرفتهاند و هر روز صبح میهمانان، باید محل سکونت خود را ترک کنند. در این میان، آنچه مسئولان گرمخانه را نگران کرده، فاصله نزدیک افراد به یکدیگر است. در اینجا اگر یک نفر به ویروس کرونا مبتلا شود، همه افراد گرمخانه مبتلا خواهند شد. علاوه بر این، حضور بیخانمانها در سراسر شهر میتواند باعث شیوع بیشتر بیماری در برلین شود.» این بخشی از گزارش نشریه تسایت از وضعیت افراد بیخانمان در آلمان است. رسانههای آلمان در هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از وضعیت بیخانمانها در بحبوحه شیوع ویروس کرونا منتشر کردهاند. گزارشهایی که نشان میدهد؛ حتی در گرمخانههای آلمان نیز شرایط خوبی برای این افراد وجود ندارد.
گزارش نشریه تسایت با صحبتهای کریستن گروبه پرایس از مدیران اداره رفاه اجتماعی شارلوتنبورگ در برلین آغاز شده است. او که در روزهای اخیر از گرمخانه منطقه ویلمرزدورف برلین دیدار داشته، شرایط بیخانمانها در بحبوحه شیوع کرونا را اسفناک توصبف میکند:« اکثر گرمخانهها. فضای کوچکی دارند. در این فضا یک وعده غذا و دوش آب گرم در اختیار بیخانمانها گذاشته میشود، اما متاسفانه فضای کافی برای افراد وجود ندارد. در نتیجه آنها نمیتوانند حداقل فاصله را با یکدیگر رعایت کنند. اگر یکی از آنها به بیماری کرونا مبتلا شود، همه افراد گرمخانه به این بیماری مبتلا خواهند شد.»
هفته گذشته، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان درباره لزوم رعابت فاصله اجتماعی به شدت تاکید کرد. در این راستا، در چند روز گذشته اداره رفاه اجتماعی در برلین نیز تمهیداتی را برای مراقبت از افراد بیخانمان در برابر کرونا اتخاذ کرد. به گفته کریستن گروبه پرایس، افراد بیخانمان در حالحاضر، از ایستگاههای مترو و اتوبوس جمعآوری میشوند. علاوه بر این، قرار است تعداد پناهگاههای اضطراری کاهش یابد و افراد بیخانمان به جای مناسبی منتقل شوند. البته مسئولان اداره رفاه اجتماعی میدانند که انتقال همه بیخانمانها به یک فضای مناسب، کار آسانی نیست. اما در حالحاضر، بسیاری از افراد بیخانمان در خیابانها میخوابند و این مسئله، موجب گسترش ویروس کرونا در سطح برلین خواهد شد. این مشکلات تنها مربوط به برلین نیست، در شرایط کنونی، افراد بیخانمان در سراسر آلمان با مشکلات مختلفی روبرو شدهاند. در بسیاری از ایالتها، افراد بیخانمان از مراجعه به پناهگاهها سرباز میزنند. اکثر آنها در خیابانها میخوابند و دسترسی به خدمات پزشکی ندارند. در این شرایط، احتمال ابتلا افراد بیخانمان به بیماری کرونا بیشتر شده است. همه میدانیم که سیستم ایمنی بدن این گروه ضعیف است و بسیاری از آنها به بیماریهای دیگری نیز مبتلا هستند. این افراد به حمایت ویژه نیاز دارند، اما اکثر آنها حتی نمیتوانند، مرتب دستان خود را بشویند. در هفتههای اخیر، شهروندان در سراسر آلمان تلاش کردهاند تا شرایط بهتری برای بیخانمانها ایجاد کنند. آنها، میوه و غذاهای اضافی خود را در نزدیکی نردههای زمین بازی یا کلیساها میگذارند، تا افراد بیخانمان از آن استفاده کنند. برخی نیز روزانه پول به افراد نیازمند میدهند. اما مشکل اصلی این است که بی خانمانها جایی برای خوابیدن و ماندن ندارند. دولت فدرال هنوز تصمیمی برای اسکان دائمی افراد بیخانمان در بحبوحه شیوع کرونا نگرفته است. با این وجود، پرایس تصمیم گرفته تا خوابگاه مخصوص جوانان در برلین را برای بیخانمانها آماده کند. از نظر او خوابگاه محل بهتری برای اسکان افراد بیخانمان است. براساس قوانین پناهگاههای اضطراری، افراد باید پس از صرف صبحانه، محل خوابگاه را ترک کنند. این در حالی است که افراد بیخانمان میتوانند برای مدت طولانی در خوابگاهها بمانند. پرایس برای آماده کردن خوابگاه،، قوانین دستوپاگیر را رفع کرد و توانست در همان ساعتهای ابتدایی، ۱۵ نفر از افراد بیخانمان را به خوابگاه منتقل کند. اکثر آنها از ایستگاههای مترو و اتوبوس به خوابگاه منتقل شدند. برخی حتی نمیتوانستند به آلمانی صحبت کنند و تعدادی از آنها، مشکلات جسمی شدیدی داشتند. به نظر میرسد که به زودی تعداد این افراد بیشتر میشود. مسئولان، خوابگاه جوانان را برای حضور ۲۰۰ نفر از بیخانمانها آماده کردهاند. در این فضا، افراد در اتاقهای یک نفره و دو نفره ساکن میشوند. هر اتاق، حمام و سرویس بهداشتی جداگانه دارد. علاوه بر این، به ساکنان سه وعده غذا و خدمات پزشکی ارائه میشود. در طبقه دوم خوابگاه نیز امکان پذیرش ۱۵۰ بیخانمان دیگر، وجود خواهد داشت. اشتفان اشتراس از اعضای فراکسیون امور اجتماعی در سنای برلین در این باره میگوید:« ما برای کسانی که نمیخواهند در خیابانها بمانند، امکاناتی آماده کردهایم، اما هیچکس را مجبور نخواهیم کرد.»
به گفته اشتراس، بسیاری از افراد بیخانمان از اسکان در خوابگاهها اجتناب میکنند. بیشتر آنها از درگیری در خوابگاهها و پناهگاههای میترسند، برخی نمیخواهند از حیوانات خود جدا شوند. گروهی از معتادان میترسند. عده دیگری نیز از شیوع کرونا وحشت کردهاند و نمیخواهند کنار سایر افراد باشند.
در این میان، یکی از افراد بیخانمان به خبرنگار تسایت میگوید:«ترجیح میدهم تنها باشم.»
او مردی ۶۰ ساله با موهای مشکی است که ژاکتی بزرگ به تن و چکمههای بزرگی به پا دارد. این فرد که نمیخواهد نامش فاش شود، غذاها را از سطح شهر جمعآوری میکند و ترجیح میدهد که در کیسه خواب خود، شب را به روز برساند. او از خوابیدن در خیابان نمیترسد، اما نگران است که در کنار سایر افراد به بیماری مبتلا شود. به همین دلیل ترجیح میدهد که در خیابان و جنگل بخوابد.
بسیاری از افراد بیخانمان از شرایط پیشآمده ترسیدهاند و تحت فشار هستند. عده بسیاری به غذا، پتو و مراقبتهای پزشکی نیاز دارند. یورگ ریشرت، عضو انجمن کارونا (انجمن حمایت از بیخانمانها در برلین) در این باره میگوید:« بسیاری از بیخانمانها دوست دارند تا با شهروندان دیگر در ارتباط باشند. این در حالی است که بسیاری از مردم به دلیل شیوع کرونا از بیخانمانها دوری میکنند. افراد بیخانمان ترسیدهاند. آنها نمیدانند که چه کاری باید انجام دهند و حتی در پناهگاهها نیز به دلیل شیوع کرونا احساس امنیت نمیکنند.»
او همچنین درباره رساندن غذا به افرادی که در خیابان ماندهاند اضافه میکند:« بسیاری از سالنهای غذاخوری برای بیخانمانها بسته شدهاند و به همین دلیل ما در کارونا تصمیم گرفتهایم در سطح شهر به افراد بیخانمان غذا برسانیم. بدین منظور، در محلههای مختلف برای افراد غذا برده میشود. در شرایط فعلی که کرونا، تعداد زیادی بیمار را مبتلا کرده است، ما مجبوریم استراتژیهای خود را تغییر دهیم.»
این عضو انجمن کارونا (انجمن حمایت از بیخانمانها در برلین) میگوید:« ما مدتها سعی داشتیم تا آمار دقیقی از بیخانمانها در خیابانهای برلین تهیه کنیم. حال در بحبوحه کرونا، کار آمارگیری را آغاز کردهایم. مدتی است که ده تیم از انجمن کارونا در سطح شهر رفتوآمد دارند و تعداد و مشخصات افراد بیخانمان در مناطق مختلف را ثبت میکنند. نیازهای آنها را مینویسند و به نوعی سرشماری در سطح شهر انجام میدهند. امیدوارم این کار تنها محدود به شیوع کرونا نباشد و بعدها نیز بتوانیم آن را ادامه دهیم. هدف این است که اطلاعات مهم از شرایط هر منطقه داشته باشیم و بتوانیم نیازهای افراد بیخانمان را تا حد ممکن برطرف کنیم. علاوه بر این، انجمن کارونا شماره تلفن ۲۴ ساعته دارد. شهروندان در صورتی که فرد بیخانمانی را در شرایط بدی مشاهده کردند، میتوانند با این شماره تماس بگیرند. همکاران من بلافاصله برای کمک به محل مراجعه خواهند کرد. این شماره همچنین اطلاعات مفیدی در اختیار افراد بیخانمان قرار خواهد داد. این افراد میتوانند با شماره ما تماس بگیرند و درباره محل توزیع غذا و یا لباس سوالات خود را بپرسند.»
منبع: نشریه تسایت
لینک گزارش:
https://www.zeit.de/gesellschaft/2020-03/obdachlosenhilfe-coronavirus-hostels-hilfe-berlin
نظر شما